Referat från dagens program:
Från pärlplatta till eget bageri.
 
 
Linda Hansson, ägare till bageri och konditori Baket i Ljungby, berättar med stor inlevelse och passion om historien om Baket.
Det hela startade i hennes hemby Rataryd där Linda som liten följde med sin pappa ut på marknader. Pappa Rolf Hansson, som förutom driva hotell Terraza även drev fårfarm, sålde på marknader exempelvis fårskinn och Linda sålde egenhändigt gjorda pärlplattor. Entreprenörskapet startade där och då.
Linda och hennes två bröder tog senare över ägandet och driften av hotellet. Därtill drev de även konditori Roddys i åtta år. Linda kände efter en tid att hon ville prova på något nytt. Hon sökte därför lite andra jobb och för skojs skull skickade hon även in en ansökan till Hela Sverige Bakar. Året var 2019.
I sin ansökan till Hela Sverige Bakar var Linda noga med att ange att hon drivit eget konditori men att hon var helt självlärd och inte hade någon utbildning. Det accepterades av tävlingsjuryn.
Till den första audition bakade Linda en Vetekrans med blåbär och Ugglekakor. Det föll juryn i smaken så hon kom vidare till andra audition. Då var endast 48 sökande kvar av totalt 3.000 st. Andra audition var på plats i Stockholm och Linda reste dit med tårta och bakverk i bagaget. Där blev bakverken bedömda och Linda fick även genomgå en utfrågning med de mest varierande frågor som skulle ges svar på. En var: Vilken godis skulle du själv beskriva dig som? Linda svarade: ”En tefatsgodis. Len på utsidan men mycket överraskningar på insidan”.
De 48 sökande fick även visa prov på sina bak-kunskaper i en gocarthall som var 4 grader varm. Allt för att utmanas och visa vad de gick för.
Det gjordes ytterligare gallring bland de sökande och till sist var de endast tolv kvar och en av dessa var Linda.
Linda fick beskedet i april och hade då några veckor på sig att provbaka och träna på de bakverk hon skulle göra i sina paradbak. Totalt tolv stycken skulle behövas för att nå finalplats.
Linda gick in i tävlingen med mottot att ”Jag vill vinna och vinner jag, då ska jag öppna ett bageri”.
Själva tävlingen och inspelningen ägde rum vid Taxingeslott och höll på under majmånad. Det var mycket intensiva dagar. Tio kameror filmade allt och alla från olika håll. På förmiddagarna utfördes paradbaket och på eftermiddagarna utfördes det tekniska baket vilkas innehåll de tävlande inte visst något om. Det var alltid en överraskning. Under dagarna skulle de tävlande även filma sk ”synkar”. I synkarna berättade de bland annat om vilka känslor de hade för tävlingarna, bakmoment mm. Det var mycket viktigt enligt inspelningsteamet att tydligt visa sina känslor.
Under tävlingstiden umgicks de tävlande endast med varandra. De fick inte träffa sina familjer eller vänner. De var i princip helt isolerade. De tävlande blev färre för varje tävling och de som åkte ut fick åka hem. Men med skarpt direktiv att inte berätta något om tävlingarna eller hur det hade gått. Efter varje tävlingsdag utsågs en stjärnbagare och Linda vann den utmärkelsen hela fyra gånger. Det har endast en annan tävlande gjort under alla säsonger som Hela Sverige Bakar visats.
När de endast var tre tävlande kvar var Linda en av dessa. Det var dags för final. I samband med det fick finalisterna träffa Bonnier som var förlaget som skulle ge ut segrarens bok. Boken skulle skrivas under en månad och fyllas med 50-60 recept, alla med personlig anknytning.
På finaldagen bestod paradbaket av en Baked Alaska Flamle. Den skulle ha formen av en ananas både på ut-och insidan och även smaka som en ananas. Alla tre finalister hade lämnat in recept på i princip identiska Baked Alaska Flamble. Det gick inte för sig tyckte inspelningsteamet, så två av finalisterna fick helt enkelt tänka om och det med mycket kort varsel. Linda var en av dessa och hon valde istället att göra ett Baked Alaska Flamble med form och smak av ett körsbär.
På finaldagen var familj och vänner välkomna vilket var underbart berättade Linda. Hon hade inte sett dem på över en månad. Körsbäret gjorde succé och Linda fick mycket fina lovord från juryn. Så fina att det till slut ledde till att Linda vann Hela Sverige Bakar 2019. Linda fick höja ”bucklan”, skriva sin egna receptbok och öppna sitt alldeles egna konditori och bageri, Baket.
 
Dagens frukostmöte avslutades med att alla fick smaka på Lindas egenkomponerande Baked Alaska Flamble i form av en bakelse.